Reklama

W wolnej chwili

Życie ze smakiem

Potrawy z kalafiora i kalarepy

Pochodne kapusty, takie jak kalafior czy kalarepa, można jeść na surowo, gotować, dusić, smażyć czy piec. Oto nasze propozycje.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalarepa faszerowana mięsem mielonym

SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*250 g mieszanego mięsa mielonego
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 szklanka bulionu
*4 łyżki gęstego soku pomidorowego
*2 łyżki startego żółtego sera
*1 łyżka oleju
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalarepki cienko obierz, zetnij wierzchy. Miąższ wydrąż i potnij w kostkę.
2. Korpusy gotuj w osolonej wodzie przez 15 min. Wyjmij na talerz.
3. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju, dodaj miąższ kalarepek, po chwili mięso i zmiażdżony czosnek. Smaż przez 5 min. Wlej sok pomidorowy i duś kolejne 5 min. Na koniec dopraw do smaku.
4. Farszem wypełnij kalarepki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i posyp serem. Zapiekaj 15 min w 200°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zupa krem z kalarepy

SKŁADNIKI :
*4 kalarepy
*1 cebula
*1 ząbek czosnku
*1 korzeń pietruszki
*4-5 szklanek bulionu
*2 czubate łyżki masła klarowanego
*2 ziarenka ziela angielskiego
*1 liść laurowy
*5 łyżek śmietany kremówki
*Przyprawy: po pół łyżeczki soli, cukru, pieprzu i gałki muszkatołowej

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozpuść masło klarowane. Wrzuć cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj obraną i pokrojoną kalarepę, przesmaż.
3. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj ziele i liść laurowy. Gotuj do miękkości warzyw.
4. Dodaj sól, pieprz oraz śmietankę. Odstaw do przestygnięcia.
5. Wyjmij ziele i listek. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładką masę. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową.

Kalafior pod beszamelem

SKŁADNIKI:
*1 kalafior średniej wielkości
*1 łyżka masła
*1 łyżka mąki
*1 szklanka mleka
*100 g tartego żółtego sera (może być ementaler)
*sól, pieprz

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku, uważając, żeby go nie rozgotować (powinien być al dente).
2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj mąkę, wymieszaj i wlewaj po trochu mleko, mieszając intensywnie, aż się zagotuje i połączy w spójny sos.
3. Gdy sos trochę przestygnie, wymieszaj go z większością sera (trochę sera zostaw do posypania potrawy). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzch wylej sos, wyrównaj. Posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekaj, aż wierzch się zrumieni.

Sałatka w sosie koperkowym

SKŁADNIKI:
*1/2 kalafiora
*4 jajka
*2-3 średnie pomidory
*1 mała puszka kukurydzy
*Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, mały pęczek koperku, sól, pieprz

Reklama

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie al dente (ok. 7 min).
2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na połówki.
3. Kukurydzę odcedź.
4. Pomidory sparz, obierz i pokrój na ćwiartki.
5. Przygotuj sos: majonez połącz z jogurtem, dodaj posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6. Na półmisku układaj: różyczki kalafiora, jajka, pomidory i kukurydzę. Polej sosem.

Kalafior w panierce

SKŁADNIKI:
*1 kalafior
*2-3 jaja
*80 g tartego parmezanu
*1 łyżka bułki tartej
*łyżeczka suszonego czosnku
*łyżka słodkiej papryki
*łyżka suszonego oregano
*1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
1. Kalafiora podziel na różyczki. Jajka roztrzep widelcem i wlej do kalafiora, wymieszaj.
2. Do starego parmezanu dodaj bułki tartej suszony czosnek, słodką paprykę, suszone oregano oraz sól i wymieszaj.
3. Różyczki kalafiora namoczone w jajku obtaczaj w panierce.
4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj obok siebie różyczki kalafiora i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 20 min.
5. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.

2024-06-11 13:33

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pyszności na patyku

Szaszłyki pierwotnie piekło się nad ogniem, dziś na grillu, ale też na patelni czy w piekarniku. Mamy mnóstwo ich wariantów z przeróżnymi dodatkami.

SKŁADNIKI : * 50 dag polędwicy wołowej * 1 cytryna * Po 1/2 łyżeczki estragonu, rozmarynu i szałwii * 1 łyżka oliwy * 10 dag wędzonego boczku * 3 cebule * smalec do smażenia * sól, pieprz.
CZYTAJ DALEJ

Komunikat Rzecznika Kurii Diecezji Radomskiej ws. ks. Krzysztofa Dukielskiego

2025-12-20 14:26

[ TEMATY ]

diecezja radomska

Red.

Oto treść komunikatu ks. Damiana Fołtyna, rzecznika Kurii Diecezji Radomskiej.

W związku z pojawiającymi się w przestrzeni publicznej publikacjami medialnymi dotyczącymi księdza Krzysztofa Dukielskiego, Kuria Diecezji Radomskiej pragnie zaznaczyć, że kwestie prawne związane z tą sprawą należy rozróżniać w dwóch odrębnych porządkach prawnych: państwowym oraz kanonicznym.
CZYTAJ DALEJ

Nowy statut odnośnie prawa pracy w Watykanie

2025-12-21 11:04

[ TEMATY ]

Watykan

Stolica Apostolska

Leon XIV

Vatican Media

Na mocy reskryptu papież Leon XIV zatwierdził nowy statut Urzędu Pracy Stolicy Apostolskiej (ULSA), który wzmacnia prawną ochronę pracowników Stolicy Apostolskiej. Wśród zmian jest bardziej synodalny system pracy tej instytucji oraz nowe regulacje w kwestii rozwiązywania sporów. To wyraz troski Ojca Świętego o świat pracy oraz o stosowanie nauki społecznej Kościoła wewnątrz Stolicy Apostolskiej.

Szersza Rada, w której po raz pierwszy znalazła się także reprezentacja Sekretariatu Stanu, Wikariatu Rzymu, Funduszu Opieki Zdrowotnej (FAS) oraz Funduszu Emerytalnego oraz bardziej „synodalne” zaangażowanie różnych reprezentowanych instytucji - to niektóre z istotnych nowości wprowadzonych w nowym Statucie ULSA - organu powołanego do promowania i umacniania wspólnoty pracy Stolicy Apostolskiej - zatwierdzonym przez papieża Leona XIV.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję