Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Na święta i nie tylko

Zajrzyjmy do przedwojennych książek kucharskich w poszukiwaniu świątecznych smaków.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Maria Paszyńska, pisarka, autorka blisko trzydziestu bestsellerowych powieści historycznych, felietonistka, scenarzystka. Kobieta z nieposkromionym apetytem na przeszłość. Od niedawna youtuberka, tworząca kanał historyczno-kulinarny Smaki Historii.

Smaki Historii to wyjątkowa przestrzeń, której celem jest opowiadanie o polskich tradycjach kulinarnych, o fascynujących dziejach polskiego smaku, ale i o sztuce radzenia sobie z niedostatkami w czasach, gdy brakowało wszystkiego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W każdych czasach jednak ludzie potrzebują jeść, nie tylko po to, by odżywić ciało, lecz także by celebrować, świętować, być razem.

Zupa grzybowa z lanymi kluseczkami

SKŁADNIKI :
* 1 litr bulionu warzywnego
* 2 nieduże cebule
* 5 dag suszonych grzybów (najlepiej mieszanych)
* sól i pieprz wg upodobania
* natka pietruszki
* śmietanka
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
na kluski:
* 2 jajka
* 4 łyżki mąki

Reklama

Wykonanie:
1. Suszone grzyby wieczorem zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc pod przykryciem, by odpowiednio zmiękły.
2. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na łyżce masła na złoto.
3. Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy doń grzyby i gotujemy ok. 30 min.
4. Wyławiamy grzyby.
5. Przygotowujemy zaprażkę, czyli na łyżkę stopionego masła wsypujemy łyżkę mąki i chwilę rumienimy na patelni.
6. Zaprażkę dodajemy do bulionu i dokładnie mieszamy.
7. Ugotowane grzyby siekamy drobniuteńko.
8. Do miseczki wbijamy 2 jajka, wsypujemy 4 łyżki mąki i miksujemy na gęste – „żeby się lało grubym sznurkiem” – ciasto.
9. Do ciasta dodajemy posiekane grzyby.
10. Wlewamy powoli ciasto do gotującej się grzybowej i gotujemy jeszcze 2-3 min.
11. Doprawiamy do smaku.
12. Podajemy z natką pietruszki i kleksem śmietanki.

Dorsz w czerwonej kapuście

SKŁADNIKI :
* nieduża główka czerwonej kapusty
* 50 dag filetu z dorsza
* cebula
* 2 łyżki masła
* łyżka mąki
* szklanka czerwonego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* sok z cytryny
* łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Kapustę szatkujemy i sparzamy wrzątkiem.
2. Cebulę kroimy drobno.
3. W dużym rondlu lub na patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło i złocimy na nim cebulę.
4. Cebulę posypujemy płaską łyżką mąki i rozprowadzamy czerwonym winem.
5. Kapustę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy na patelnię.
6. Całość posypujemy łyżeczką cukru i dusimy pod przykryciem ok. kwadransa.
7. Na podduszonej kapuście układamy filety z dorsza i przykrywamy od góry warstwą kapusty.
8. Dusimy ok. 20 min.
9. Przyprawiamy do smaku.
10. Podajemy z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniaczkami.

Krem śmietankowy ze skórką pomarańczową

SKŁADNIKI:
* 1/2 l mocno schłodzonej śmietanki kremówki
* 12,5 dag smażonej skórki pomarańczowej
* 4 łyżki cukru
* laska wanilii
* 5 łyżeczek żelatyny
* pół szklanki mleka

Reklama

Wykonanie:
1. Skórkę pomarańczową drobno siekamy.
2. Do ciepłego mleka wsypujemy żelatynę, porządnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
3. Śmietankę ubijamy, powoli dodając cukier i bacząc, by nie zrobiło się nam masło.
4. Dodajemy ziarenka z rozkrojonej laski wanilii i posiekaną skórkę, ostrożnie mieszamy.
5. Powoli wlewamy przestudzoną żelatynę i mieszamy.
6. Wylewamy krem do silikonowych foremek.
7. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
8. Serwujemy delikatnie oprószone cynamonem.

Risotto z jarmużem i kasztanami

SKŁADNIKI:
* spory pęczek jarmużu
* 25 dag kasztanów jadalnych
* 2 łyżki masła
* pół łyżki mąki
* pół szklanki mleka
* 2 szklanki ryżu do risotto
* 2 szklanki bulionu
* szklanka białego wytrawnego wina (może być bezalkoholowe)
* 1 cebula
* parmezan
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Odrywamy od łodygi liście jarmużu, parzymy je wrzątkiem, a następnie dusimy w osolonej wodzie.
2. Uduszony jarmuż szatkujemy.
3. Na patelni przygotowujemy zaprażkę z mąki i masła i rozprowadzamy połową szklanki mleka.
4. Dodajemy jarmuż i doprawiamy solą i pieprzem.
5. Kasztany myjemy i nacinamy w krzyżyk tam, gdzie wypukła końcówka, następnie gotujemy kwadrans w wodzie.
6. Kasztany obieramy i drobno siekamy.
7. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulkę na maśle i dodajemy do niej kasztany.
8. Dodajemy suchy ryż i bardzo dokładnie mieszamy, tak by ziarenka obtoczyły się tłuszczem.
9. Smażymy ok. 3 min.
10. Wlewamy pół szklanki wina i mieszamy.
11. Gdy ryż wchłonie wino, wlewamy 1/3 gorącego bulionu i mieszamy, ale nie za mocno.
12. Gdy odparuje, wlewamy kolejną porcję i tak aż do końca. Wlewamy, mieszamy, czekamy. Risotto to danie wymagające cierpliwości.
13. Po ok. 20 min sprawdzamy stan ryżu – powinien być miękki i sprężysty (absolutnie nie rozgotowany).
14. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy przygotowany uprzednio jarmuż.
15. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
16. Podajemy ze startym parmezanem.

2024-12-17 12:16

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zbliża się sezon grzybowy – specjaliści apelują, by zbierać tylko znane gatunki

[ TEMATY ]

Grzyby

Karol Porwich/Niedziela

W związku ze zbliżającym się sezonem grzybowym wojewoda małopolski oraz pracownicy sanepidu i placówek medycznych zaapelowali, aby nie ryzykować i zbierać tylko dobrze znane sobie gatunki. Spożycie tych trujących może skończyć się zgonem.

Zgodnie z danymi zaprezentowanymi we wtorek w Małopolskim Urzędzie Wojewódzkim, od początku czerwca do końca lipca Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Krakowie odebrało cztery zgłoszenia o możliwości zatrucia grzybami. Nikt się jednak nie zatruł.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna za dusze czyśćcowe

[ TEMATY ]

nowenna

dusze czyśćcowe

Adobe Stock

Nowennę za dusze czyśćcowe można odprawiać w dowolnym czasie w celu uproszenia nieba dla nich oraz jakiejś łaski przez ich wstawiennictwo. Można ją odprawić po śmierci bliskiej nam osoby albo w rocznicę jej śmierci. Szczególnie zaleca się odprawienie nowenny przed liturgicznym wspomnieniem Wszystkich Wiernych Zmarłych (2 listopada), wówczas rozpoczynamy ją 24 października.

AUTOR: Zgromadzenie Sióstr Wspomożycielek Dusz Czyśćcowych: wspomozycielki.pl; apdc.wspomozycielki.pl
CZYTAJ DALEJ

O sztucznej inteligencji w życiu Kościoła

2025-10-29 20:59

[ TEMATY ]

UKSW

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

„Cyfrowa rewolucja – Antiqua et nova. Bóg – człowiek – sieć” – to tytuł ogólnopolskiej konferencji naukowej, która odbyła się dzisiaj na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.

W czasie obrad dyskutowano mi.in. o prawdzie w odniesieniu do generatywnej sztucznej inteligencji, negatywnym wpływie AI na człowieka, zwłaszcza na ludzką psychikę, intelekt i duchowość, a także o uzależnieniach od mediów społecznościowych i gier komputerowych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję