Reklama

Życie ze smakiem

Pomysły na ziemniaki

To jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw. Wykorzystywane do placków, kluch, sałatek. Jako dodatek i danie główne. Smaczne, niedrogie i sycące. Idealne na chłodne jesienne dni.

2025-11-10 13:58

Niedziela Ogólnopolska 46/2025, str. 76-77

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Faszerowane

SKŁADNIKI :
* kilka większych ziemniaków
* 20 dag wędzonego boczku
* niewielka cebula
* 30 dag żółtego sera
* sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
1. Ziemniaki dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką do warzyw. Ugotuj w lekko osolonej wodzie.
2. Boczek pokrój w kosteczkę, wrzuć na zimną patelnię. Kiedy zacznie się wytapiać, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż do jej zarumienienia.
3. Przestudzone ziemniaki pokrój na pół wzdłuż, wydrąż delikatnie środki, tworząc łódeczki.
4. Ser zetrzyj na tarce.
5. Miąższ ziemniaków dokładnie rozgnieć, wymieszaj z boczkiem, cebulką i połową sera. Dopraw do smaku.
6. Farsz nakładaj na ziemniaki, posyp pozostałą ilością startego sera.
7. Zapiekaj przez 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Hasselback

SKŁADNIKI :
* kilka średniej wielkości ziemniaków
* 50 ml oliwy/oleju
* przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, rozmaryn (według uznania).

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki dokładnie umyj, wyszoruj szczoteczką do warzyw. Nie przecinając ziemniaków do samego końca, krój w plastry o grubości 2 mm (pomocą może być położenie ziemniaka na łyżce stołowej).
2. Za pomocą pędzelka posmaruj ziemniaki połową oliwy/oleju i posyp przyprawami.
3. Zapiekaj ziemniaki najpierw 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, po tym czasie posmaruj je pozostałą częścią oleju i zapiekaj do miękkości – ok. 20 min (czas pieczenia dostosuj do wielkości ziemniaków).

Pyzy z mięsem

SKŁADNIKI :
Ciasto:
* 1,5 kg ziemniaków
* 2 jajka
* szklanka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie można wziąć pół szklanki mąki ziemniaczanej i pół szklanki mąki pszennej)
Farsz:
* 1/2 kg mięsa mielonego lub mięsa z rosołu
* 2 cebule
* olej do smażenia
* przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Jedną trzecią ziemniaków ugotuj, dokładnie odcedź i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Surowe ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce i bardzo dokładnie odciśnij z nich wodę przez czystą ściereczkę lub gazę.
2. Cebule pokrój w drobną kostkę, wrzuć na patelnię z rozgrzaną odrobiną oleju i zeszklij.
3. Dodaj mięso i przyprawy, surowe duś do miękkości. Zmiel w maszynce. Jeśli trzeba, do farszu dodaj jeszcze konieczne przyprawy.
4. Połącz ziemniaki, dodaj mąkę i jajka, dokładnie wymieszaj, zagnieć ciasto.
5. Z ciasta uformuj rulon i pokrój na części jednakowej wielkości.
6. Na każdym rozpłaszczonym kawałku układaj łyżeczką mięso i formuj ciasto w kulki.
7. Wrzucaj pyzy do osolonego wrzątku i gotuj ok. 2 min od ich wypłynięcia na powierzchnię.
8. Podawaj z tłuszczem ze skwarkami i surówką z kiszonej kapusty.
Uwaga: Pyzy można też przygotować wyłącznie z ugotowanych ziemniaków.

Placuszki

SKŁADNIKI:
* 1/2 kg ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1 jajko
* przyprawy do smaku.

Reklama

Wykonanie:
1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę albo rozgnieć tłuczkiem.
2. Dodaj mąkę i jajko. Zagnieć ciasto. (W zależności od rodzaju ziemniaków możesz potrzebować więcej bądź mniej mąki).
3. Formuj kulki, przed ułożeniem na rozgrzanej patelni z olejem delikatnie je spłaszcz.
4. Smaż do zarumienienia z każdej strony.
Uwaga: Placuszki można podawać na ostro bądź na słodko. W pierwszej wersji do ciasta można dodać drobno pokrojoną zeszkloną cebulę i ostrzejsze przyprawy. W drugiej– placuszki można podawać z kwaśną śmietaną albo cukrem pudrem.

Sałatka

SKŁADNIKI:
* kilka ziemniaków (ok. kilograma)
* 2 ogórki konserwowe
* 2 ogórki kiszone
* mała cebula
* 3 łyżki majonezu
* 5 łyżek jogurtu naturalnego
* sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, dokładnie odcedź, zostaw do przestygnięcia. Pokrój w większą kostkę.
2. Ogórki obierz i pokrój w kostkę lub półksiężyce.
3. Cebulkę drobno pokrój. Żeby pozbyć się jej ostrości, możesz na kilka minut przed podaniem wymieszać ją z odrobiną cukru.
4. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw do smaku.
5. Wszystkie składniki układaj w salaterce, polewaj sosem majonezowym.

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Łódź: List do Mikołaja z DPS-u

2025-12-04 16:30

[ TEMATY ]

aarchidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

List do Mikołaja z DPS-u

List do Mikołaja z DPS-u

Już po raz szósty osoby schorowane i samotne z Domów Pomocy Społecznej w Łodzi otrzymają paczki świąteczne od darczyńców.

Fundacja List do Mikołaja z DPS-u już po raz kolejny organizuje świąteczną akcję, której celem jest spełnienie marzeń i drobnych pragnień osób mieszkających w łódzkich Domach Pomocy Społecznej. Często są to osoby samotne, schorowane, a nawet pozbawione kontaktu z rodziną – dlatego każda paczka świąteczna ma dla nich ogromne znaczenie. Każdy mieszkaniec DPS-u miał możliwość napisania własnego, symbolicznego listu do Mikołaja. Wśród próśb podopiecznych łódzkich domów nie były wygórowane potrzeby.
CZYTAJ DALEJ

Nie wystarczy tylko modlić się do Boga. Co jeszcze?

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Mt 7, 21. 24-27.

Czwartek, 4 grudnia. Dzień Powszedni albo wspomnienie św. Jana Damasceńskiego, prezbitera i doktora Kościoła albo wspomnienie św. Barbary, dziewicy i męczennicy
CZYTAJ DALEJ

Koncert gwiazd u św. Mikołaja w Lublinie

2025-12-05 05:58

Archiwum R. Grudnia

Organizatorzy Orszaku św. Mikołaja w Lublinie zapraszają na wyjątkowy koncert w piątek, 5 grudnia, o godz. godz.18.30 do kościoła św. Mikołaja (ul. ks. Michała Słowikowskiego 1). Wstęp wolny!

Koncert gwiazd w parafii św. Mikołaja na Czwartku w Lublinie jest wydarzeniem muzycznym o ogromnym znaczeniu nie tylko dla mieszkańców Lublina, ale również dla koneserów muzyki z całej Polski. Artyści, którzy wystąpią na tym koncercie, to postacie o wyjątkowym dorobku i znaczeniu w swojej dziedzinie: Wiesław Ochman, Krystian Ochman oraz Robert Grudzień.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję